Als organisator van evenementen kan je maatregelen nemen tegen allerlei weersomstandigheden die je bezoekers kunnen verwachten. In het festivalseizoen kan het soms erg warm zijn en dan zijn extra waterpunten en tenten voor schaduw geen overbodige luxe. Ook is bij zonnig weer aandacht nodig voor de kans op verbranden. De zonkracht is vaak hoog in het zomerseizoen en het motto is elk jaar dan ook smeren, smeren en nog eens smeren.

Infoplaza hamert dan ook op goede voorlichting en meldt de (hoge) zonkracht ook in haar producten en weerberichten. Verbranding ligt tussen april en september steeds op de loer, ook als de zon niet uitbundig schijnt.

De zonkracht is in april vaak al 4. Dat betekent dat de onbeschermde huid in ongeveer 30 minuten kan verbranden, afhankelijk van het huidtype. Soms is de zonkracht eind april, rond de start van de festivals op bijvoorbeeld Koningsdag, al 5 en dan kan de onbeschermde huid al in 20 minuten verbranden. Een zonkracht van 6 tot 8 komt vaak voor in de periode half mei tot en met half augustus. De onbeschermde huid verbrandt dan al in minder dan 10 minuten.

weerfotoPH

Ook op de Tilburgse kermis werden vorig jaar 'insmeerteams' ingezet in de strijd tegen verbranding. Foto: Paul Hermans

Temperatuur maakt niets uit

In de tuin of liggend op het strand smeren mensen zich vaak goed in. Op een evenement of festival zijn bezoekers minder bezig met het risico op verbranden. Ook al is het 30 graden, mensen vergeten soms gewoon om in te smeren. Overigens heeft de temperatuur helemaal niets met de zonkracht te maken, want ook bij een hoge zonkracht en een lage temperatuur verbrandt de onbeschermde huid makkelijk. Dat maakt het verraderlijk.

Op windstille dagen hebben mensen snel door dat het erg heet is en dat het wellicht tijd wordt om te smeren, maar zeker als er wat wind staat dan merken de bezoekers dat minder snel. Op een open festivalterrein verbrand je dan ook snel. Door de verkoelende wind merk je minder dat de zon de huid verbrandt.

Margreet van Vianen

Zonnebril en zonnecrème zijn op zonnige dagen geen overbodige luxe. Foto: Margreet van Vianen 

Als de huid rood wordt ben je al te laat

Bezoekers merken pas uren later dat ze verbrand zijn door de felle zon. Het rood worden begint namelijk niet direct. Dat proces komt pas later op gang en zeker als je uren achtereen in de volle zon op een festival geniet, dan is de onbeschermde huid al flink aan het verbranden. De immuunstoffen worden aangepakt, cellen stoppen met delen en gaan dood en dit alles moet eerst op gang komen. Vaak verbranden maakt de kans op huidkanker dan ook groot.

Wat kunnen de festivals doen

Festivals kunnen ervoor zorgen dat mensen bij binnenkomst een tube zonnebrandcrème krijgen. Ook kunnen zogenaamde ‘insmeerteams’ de bezoekers insmeren. Vorig jaar hebben ze dit bijvoorbeeld bij Mysteryland in Haarlemmermeer gedaan. Het klinkt wellicht wat kinderachtig, maar festivalbezoekers hebben soms ook sturing nodig. Het neerzetten van grote zonnebrandflessen op de festivals zou kunnen helpen en ook waarschuwingsborden voor de hoge zonkracht helpen. Mensen moeten er continu aan herinnerd worden.

Infoplaza neemt vaak in de weerberichten de (hoge) zonkracht mee als verbranding op de loer ligt. We blijven hameren op de kans op verbranding.

Hoofdfoto: Albert Thibaudier

 

Meer info weerbewaking