De grootste angst als organisator van een groot evenement in de buitenlucht zijn wel zware onweersbuien met veel regel, grote hagel, onweer en zware windstoten. De weerberichten worden goed in de gaten gehouden, maar zelf kan je als 'leek' ook al veel uit de lucht afleiden. Het zijn niet altijd de zware onweersbuien waar rekening mee moet worden gehouden. In dit deel focussen we meer op bewolking die bij een warmtefront voorkomt. Een stukje wolkenherkenning, deel 1.

Wolkenclassificatie

Wolken komen voor in allerlei soorten en maten, maar wolken kunnen worden herkend aan de hoogte waarin de wolk voorkomt en de verschijningsvorm in die hoogte. De wolkenhoogte bepaalt vaak de eerste naam van een wolk. Zo kunnen we hoge, middelhoge en lage bewolking classificeren. Daarachter volgt vaak nog een vervolgnaam en die zegt iets over de vorm (de verschijningsvorm) van de wolk. 

WhatsApp Image 2022-05-02 at 3.40.29 PM

Dit soort dreigende wolkenluchten wil je niet boven je evenemententerrein zien. Welke wolk dit is lees je in een ander stuk over wolkenherkenning (Foto van Wouter van Bernebeek).

Sluierbewolking

De naam zegt het eigenlijk al; hoge bewolking bevindt zich hoog in de atmosfeer en vaak is dat op zo'n 6 tot 12 kilometer hoogte, afhankelijk van het seizoen. Vaak is hoge bewolking onschuldig en zorgt het er vaak alleen maar voor dat de zon wat vaker schuil gaat. Een goed voorbeeld hiervan zie je hieronder. Als je deze bewolking spot boven je evenement dan kan je er vrij zeker van zijn dat er op korte termijn geen weersextremen aankomen. sluierbewolking_Ab Donker

Sluierbewolking. Foto: Ab Donker.

Weersverandering

Hoge bewolking kan daarnaast ook een weersverandering aankondigen. Het is vaak de eerste bewolking die op komt zetten als er een warmtefront dichterbij komt. Dat noemen we dan ook wel cirrostratus; een aaneengesloten witte melkachtige laag. Vervolgens komt er middelbare bewolking en ten slotte ook lage bewolking. Een warmtefront geeft vaak stratiforme regen, zoals we dat in de meteorologie vaak zeggen. Dat houdt in dat het vaak een groot gebied met lichte tot matige regenval is. Het geeft niet de zware onweersbuien waar evenementen vaak erg beducht op zijn. Uiteraard is de regen wel vervelend voor een festival en langdurige regen kan wel zorgen voor drassige campingterreinen of parkeerplaatsen. Dat is wel iets om in de gaten te houden, voordat auto's niet meer weg komen en er uit getrokken moeten worden door tractoren. 

Carla de Jongh van Borculo_halo

Hoge bewolking is vaak onschuldig, maar kan dus ook een weersverslechtering aankondigen. Een teken kan ook een Halo om de zon zijn. Een bekende uitspraak is vaak: 'een halo om de zon, regen in de ton'. Het betekent dan dat er ander weer aan komt, maar niet het gevaarlijke weer met buien. Foto: Carlo de Jongh- van Borculo.

Middelbare en lage bewolking

De hoge bewolking voorafgaand aan een warmtefront wordt daarna gevolgd door middelbare en lage bewolking. Vaak is het hele gelaagde bewolking. Dan noemen we dan ook wel altostratus. Alto staat hierbij voor middelbaar en stratus voor gelaagd. Komt het warmtefront nog dichter bij dan spreken we van nimbostratus waaruit dan ook vaak regen valt. We hebben dan te maken met een egaal grijze laag waarin het koud en regenachtig kan zijn. Ook dit zijn situaties om rekening mee te houden als organisator van een evenement. Zoals gezegd kan een campingterrein drassig worden en is het aan te raden hiervoor maatregelen te treffen zoals houtsnippers of houten planken. Als de temperatuur laag ligt dan is het ook vaak raadzaam hierop in te springen als organisator door extra overdekte plekken of door dekens in te slaan.

Grijze grauwe lucht_TonWesselius

Grijze, grauwe luchten zie je vaak bij een warmtefront. Als je dit soort bewolking ziet kan het weleens uren regenen, maar van onweer, hagel en zware windstoten zal geen sprake zijn.

ria gerards_veel regen

Met langdurige regen kan het weleens slecht aflopen met een kampeerterrein of een parkeerplaats. Voorkom dus dat tractoren er aan te pas moeten komen. Foto: Ria Gerards.

Opbollende wolken

In dit stuk hebben we heel veel gesproken over gelaagde bewolking, bewolking waarin het woord 'stratus' in voor komt. Dit kan voor een evenement overlast geven als het langdurig regent. De overlast kan dan vooral optreden in de vorm van een drassig terrein of eventuele onderkoeling. Deze bewolking en eventuele 'overlast' zijn goed van te voren in te schatten en daarop kan makkelijk geanticipeerd worden. Een ander verhaal wordt het met bewolking waarin het woordje 'cumulus' voorkomt of een afgeleide daarvan. En de meest bekend die angst zal inboezemen is de cumulonimbus. In dit stuk kan hier meer over lezen! 

Leer meer over weerbewaking

Wil je meer leren over het nut van weerbewaking voor jou als organisator van een evenement. Schrijf je dan nu in voor onze webinar op 24 mei. Daarin leggen we je uit hoe je ongemakken en schade door weer tot het minimum kan beperken. 

Inschrijven webinar