Asfalt, het is er in allerlei soorten en maten. De meest gebruikte types zijn DAB (Dicht Asfalt Beton) en ZOAB (Zeer Open Asfalt Beton). ZOAB heeft een open-asfalt-structuur, terwijl DAB een gesloten wegdek is. ZOAB heeft veel voordelen, maar in de gladheidsbestrijding juist nadelen. Hoe dat zit leggen we hieronder uit.

ZOAB wordt in Nederland vooral op de snelwegen gebruikt en DAB op provinciale wegen en door gemeentes. Een variant op DAB is SMA (Steen Mastiek Asfalt). Dit wordt sinds de jaren 80 vaak gebruikt door gemeentes. Het heeft dezelfde eigenschappen als DAB, maar is slijtvaster door het gebruik van meer steenmateriaal.

ZOAB heeft als voordeel dat je als automobilist tijdens regenbuien veel minder last hebt van opspattend water. Het regenwater kan namelijk wegzakken tussen de poriën van het asfalt. Een ander voordeel is dat ZOAB stiller is dan DAB. Bij winterweer heeft ZOAB echter veel nadelen. Het wordt sneller glad en de kans op vorstschade aan het wegdek is veel groter.

Er zijn twee redenen waarom ZOAB eerder glad wordt dan DAB:

1. Kou dringt makkelijker door in poriën ZOAB

Door de open-asfalt-structuur kan koude lucht makkelijker doordringen tot in de poriën van het asfalt en wordt minder geprofiteerd van bodemwarmte dan bij dicht asfalt. Hierdoor zal het ZOAB-asfalt sneller afkoelen tot onder het vriespunt. Doordat dit type wegdek sneller koud wordt komt het ook eerder tot condensatie. Hoe kouder de wegen des te sneller condensatie kan optreden. Dit heeft alles te maken met de dauwpuntstemperatuur. 

Lees ook: Waarom de dauwpuntstemperatuur essentieel is voor de gladheidsbestrijding

 

2. Strooizout verdunt sneller

De tweede reden dat ZOAB sneller glad wordt is dat het aanwezige strooizout op het wegdek door condensatie of neerslag sneller verdunt. Zout spoelt weg naar de open ruimtes van het ZOAB. Daardoor blijft er minder strooizout boven op het wegdek liggen en wordt het sneller glad.

Bij DAB blijft het zout bij lichte regenval en condensatie vaak boven op het wegdek liggen en zal het alleen verdunnen. Wanneer het harder regent, spoelt het ook daar natuurlijk wel van de weg af.

Fris je geheugen op tijdens de webinar gladheidsbestrijding 

Weet jij nog waar je op moet letten om tot de juiste beslissing te komen in het gladheidsseizoen?Voorbereiding is essentieel. Wil je graag jouw kennis over gladheidsbestrijding opfrissen? Meld je dan direct aan voor de on demand webinar gladheidsbestrijding.

Meld je aan

Hoofdfoto: AdobeStock / Candy1812