Na twee jaar waarin er vanwege de geldende coronaregels bijna geen festivals zijn georganiseerd, is dat nu wel anders. Vrijwel alle regels behoren tot het verleden en dus kunnen festivalgangers zich de komende tijd weer verheugen op een groot scala aan festivals in binnen- en buitenland. Dit paasweekend is traditiegetrouw de aftrap van het festivalseizoen met onder andere Paaspop in Schijndel, maar er zijn meer festivals en zoals het nu eruit ziet is het voor de tijd van het jaar prima weer.

Donderdag tot en met maandag is het droog in Nederland. De zon krijgt zelfs flink de ruimte om te schijnen en de wind speelt een onbelangrijke rol. Daarbij ligt de temperatuur in de middag ruim boven de norm voor de tweede helft van april. Het wordt veelal tussen 15 en 19, lokaal 20 graden. Dit zijn ideale omstandigheden voor het bezoeken aan een festival.

Ook meteorologische bewaking, zoals bij veel festivals de gewoonste zaak van de wereld is, zal dit paasweekend niet heel spannend zijn. Van onweersbuien is geen sprake en ook windstoten, felle regen en extreme hitte blijft uit.

festival achtergrond

Let op de koude nachten

Toch is het als bezoeker en als organisator (medewerkers van de EHBO bijvoorbeeld) dit weekend nog even opletten. Tijdens de nog best lange voorjaarsnachten kan het behoorlijk afkoelen. Met volop zon is het midden op de dag zelfs bijna zomers te noemen en daar zullen veel festivalgangers zich dan ook naar kleden. Echter, zodra de zon onder is daalt de temperatuur razendsnel. De bezoekers die dit weekend goed uitpakken en een plekje hebben gereserveerd op een festivalcamping doen er verstandig aan om een dikke slaapzak mee te nemen. De temperatuur kan namelijk akelig dicht in de buurt van het vriespunt komen.

Bescherming tegen de felle zon is overigens ook belangrijk. Onze huid moet na het winterseizoen nog ‘wennen’ aan de stiekem toch wel sterke zonkracht. In Midden-Nederland is de UV-Index dit weekend 4 en dat wil zeggen dat onbeschermde huid al na 30 tot 60 minuten kan verbranden.

Meteorologische bewaking

De meteorologen van Infoplaza zijn gespecialiseerd in weerbewaking voor evenementen. Olaf informeert graag over de mogelijkheden.

Meer info weerbewaking