Het festivalseizoen is inmiddels in volle gang en dit jaar belooft het na 2 jaar afwezigheid een volle zomer te gaan worden. Elke week wordt er wel ergens in Nederland een groot evenement georganiseerd. Maar na 2 jaar afwezigheid lijken we ook de risico´s van het weer vergeten te zijn. In de zomer speelt hitte ook een belangrijke rol bij de festivals.

Eigenlijk al halverwege de lente kan eventuele vroege hitte in combinatie met een steeds sterker wordende zonkracht al voor de nodige risico´s leiden. Bij hoge temperaturen kan het menselijk lichaam haar eigen warmte moeilijker kwijt en bestaat er een groot risico op oververhitting. Samen met de zon, weinig wind en veel mensen op elkaar gedrukt kan dit soms leiden tot warmte-uitputting of een zelfs een hitteberoerte. Opvallend is dat zulke klachten vaak al optreden vanaf 26/27 graden. Een temperatuur die we al vaak halen tijdens de gemiddelde Nederlandse zomer.

20220505_182143

Gezellig met z'n allen naar het festival, het mag weer! Foto: Jeroen Elferink-Ruijsch.

Preventie

Om dergelijke hitteoverlast deels te voorkomen kunnen er al hele eenvoudige maatregelen getroffen worden op een festivalterrein. Zo kan er gekozen worden om extra gratis waterpunten te creëren waar men makkelijk kan hydrateren. Maar ook schaduwkleden spannen kan een effectieve oplossing zijn. Want vooral de zon zorgt vaak voor die extra hittestoot. Sommige festivals houden al standaard rekening met hitte en creëren daarom vaak in een hoek op het terrein onder grote schaduwrijke bomen zogenaamde chill-out ruimtes.

Maar er zijn ook maatregelen die wat meer impact op het festival hebben en wat verder gaan. Zo kan er gekozen worden om tussen 12:00 en 16:00 uur vaker pauzemomentjes in te lassen tussen de acts. Wat in Zuid-Europa nog wel eens gedaan wordt zijn het plaatsen van grote ventilatoren nabij het podium. Iets wat we in Nederland ook steeds vaker kunnen zien nu de zomers door klimaatverandering warmer worden.

20200731_182348

Schaduwdoeken op een zogenaamde 'chill-out' ruimte van een festival, hier kunnen bezoekers tot rust komen en afkoelen. Foto: Jeroen Elferink-Ruijsch.

Weerbewaking door Infoplaza

Kortom, er zijn genoeg passende oplossingen om de invloed van hitte op festivals redelijk tot een minimum te beperken. Maar dan moet je als festivalorganisator wel op de hoogte zijn van de laatste en beste weersverwachting. Dat kan bij ons! De meteorologen van Infoplaza staan 24/7 voor u klaar om u op de hoogte houden van de laatste weersverwachtingen. Want niet alleen hitte speelt een grote rol op festivals, ook onweersbuien, regen, windstoten en lage temperaturen kunnen een grote rol spelen hierbij.

Meer info weerbewaking