Begin deze week kan het tijdens de nachten vooral in het zuidoosten van ons land behoorlijk afkoelen. Lokaal kunnen hierdoor houten of stalen bruggen glad worden. Toch komt het nog niet op uitgebreide schaal tot gladheid. Wordt dat vanaf het weekend anders?

Vorige week hebben we al enkele koude nachten gehad met in het zuiden regionaal lichte vorst in de nacht van dinsdag op woensdag en in de nacht van woensdag op donderdag. Het koudst was het woensdagochtend vroeg in Woensdrecht met -1,3 graden. Maar nergens kwam het tot gladheid, want de wegen zijn nog vrij warm.

Kans op vorst in het zuidoosten

Tijdens de eerste helft van deze week springen vooral de nacht naar dinsdag en vooral die naar woensdag eruit. In het zuidoosten kan het kwik dalen tot waarden rond het vriespunt. Hierdoor kunnen enkele lokale houten of stalen bruggen glad worden. Maar elders wordt er geen gladheid verwacht, want het wegdek is nog te warm. Overdag ligt de temperatuur van het wegdek veelal rond de 10 graden en dankzij bodemwarmte blijven de wegen ook in de nacht nog boven nul. 

Lees ook: Gladheid tijdens de herfst en in het vroege voorjaar: bruggen en viaducten

Later deze week neemt de kans op koude nacht af doordat er meer bewolking overtrekt. Daarmee verdwijnt ook de kans op gladde bruggen in het zuidoosten. Maar vanaf het weekend draait de wind naar het noorden en stroomt polaire lucht ons land binnen. Als dan tijdens een heldere nacht de wind wegvalt kan het op uitgebreide schaal tot vorst komen. Mogelijk worden dan niet alleen de houten en stalen bruggen glad, maar dat is nog onzeker.

Basisgids voor gladheidsbestrijding

Wil jij beslagen ten ijs komen tijdens het gladheidseizoen? Vergroot dan jouw kennis en download de basisgids gladheidsbestrijding.

Download basisgids

Foto : Willy Bonnink-Naves