Na de rustige periode van begin mei zitten we nu in een onstuimigere periode. We zien droge perioden afgewisseld worden door soms hevige buien, zoals we vorige week hebben gezien. Het heeft te maken met de aanvoer van vochtige en onstabiele lucht vanaf zee. Dit weertype brengt voor festivals enkele risico’s met zich mee, maar met de juiste voorbereiding wordt het een probleemloos weekend.

Overgang van luchtsoorten

Donderdag en vrijdag bevindt Nederland zich op de grens van luchtsoorten. Zo krijgen we achtereenvolgens met koele, warme en uiteindelijk weer met een koele bovenlucht te maken. Op deze overgangen komt het tot neerslag. De drie overgangen met de hoogste neerslagintensiteit lijken nu in de nacht naar donderdag, nacht naar vrijdag en in de nacht naar zaterdag plaats te vinden. Door wind van zee zal er zaterdag en zondag sprake zijn van enkele buien.

De overgang naar koelere lucht op zaterdag heeft dus zijn effect op het weer. Dat de wind daarbij ook nog van zee komt doet de temperatuur ook geen goed. Vrijdag wordt het nog zo’n 19 graden, zaterdag 16 graden op zondag en zelfs slechts 15 graden.

Forse wind

Waar we de eerste dagen nog met een westenwind te maken hebben draait de windrichting in de loop van het weekend naar het noordwesten. Hierdoor komt de wind ongeremd in Nederland aan en kan het fors waaien. Aan de kust wordt de wind krachtig, 6 Bft, en landinwaarts waait het matig of vrij krachtig, 4 of 5 Bft. De buien die hierbij voorkomen kunnen windstoten van 60 km/u veroorzaken.

Aangename zon

De festivalbezoekers kunnen zich in het weekeinde van Hemelvaart voorbereiden op momenten met zon. Waar deze donderdag nog achter de hoge bewolking schijnt, is met name vrijdag een zeer zonnige dag waarbij enkel wat stapelwolken ontstaan. Zaterdag en zondag krijgen we te maken met een wisseling van stapelwolken, soms een bui, en de zon. De zon schijnt vrijdag tot en met zondag rond het middaguur met kracht 6. Festivalbezoekers doen er dus goed aan om ook dit hemelvaartweekend goed zonnebrand te smeren.

Meer info weerbewaking

Foto omslag: Lammie van Elp