Als coördinator gladheidsbestrijding kom je voor verschillende dilemma’s te staan. Je kijkt regelmatig naar de weersverwachting, en toch heerst er gedurende de dag onduidelijkheid over de gladheidsverwachting. Durf jij het risico te nemen om niet te strooien? Of neem je juist het zekere voor het onzekere? Met als gevolg dat je wellicht een zinloze strooiactie uitvoert. Hoe ga je om met deze dilemma's?

Ontstaat er wel of geen gladheid?

Gedurende de winter zijn er dagen waarop de weersverwachting onzeker kan zijn. Soms schommelt de temperatuur rond de 1,5 en -1 graden Celsius. Het is dan lastig in te schatten of er gladheid ontstaat. Daarnaast kan het bij sneeuw gaan om landelijke of regionale sneeuwval. En heb je te maken met een sneeuwfront of sneeuwbuien?

Als coördinator gladheidsbestrijding is het belangrijk de juiste keuze te maken om wel of niet te gaan strooien. Gelukkig kun je op elk moment van de dag de kans op gladheid en bijbehorend strooiadvies aflezen in het dashboard van Gladheidsupport van Infoplaza. Bij onzekere weersverwachtingen is het aan te raden ook met een gladheidsmeteoroloog te overleggen. Samen kunnen jullie de conclusie trekken om al dan niet te gaan strooien.

 

Wordt er neerslag verwacht?

Zodra er neerslag wordt verwacht, is het de vraag wat voor neerslag. Valt er bijvoorbeeld regen bij een temperatuur boven het vriespunt en zakt daarna de wegdektemperatuur onder nul, dan volgt bevriezing van de wegen. Aan de hand van een dergelijke gladheidsverwachting kun je eventuele strooiacties inplannen en de benodigde hoeveelheid zout inschatten.

Daarnaast is de timing van het strooien belangrijk. Je wilt namelijk voorkomen dat als je aan het begin van de avond gestrooid hebt, het zout wegspoelt door latere regenbuien. Het advies van een weerbureau kan je ondersteunen om overbodige strooirondes te besparen. 

 

Beslissen tijdens de nachtelijke uurtjes

Gladheid ontstaat over het algemeen gedurende de nacht. Maar collega’s in de strooivloot stuur je liever niet ‘s nachts de weg op. Om ervoor te zorgen dat de ochtendspits veilig verloopt, maak je vaak rond 3 à 4 uur ‘s nachts de beslissing om wel of niet te strooien. Zo heb je ook nog voldoende tijd om je collega’s op te roepen om aan de slag te gaan.

Een goede weersverwachting kan jou helpen bij je planning. Gladheidsmeteorologen houden 24/7 het weer in de gaten. Heb je een contract afgesloten met een weerbureau? Dan kun je ze op elk moment van de dag om advies vragen. Daarnaast houden zij alle sensoren uit jouw regio in het gladheidsmeldsysteem (GMS) in de gaten. Samen met hen kun je tot een goed besluit komen om wel of niet te gaan strooien.

Zo hoef je dus zelf niet tijdens de wintermaanden in de nacht de weersverwachting in de gaten te houden om tijdig de keuze te maken om te gaan strooien. Wel zo prettig voor je eigen nachtrust.

 

Ligt er nog voldoende zout op de weg?

Strooien doe je het liefst voor de ochtendspits of na de avondspits, zodat je niet tijdens het strooien in de file terechtkomt. Het is belangrijk dat er voldoende zout op het wegdek ligt, voordat er gladheid optreedt. Is er na je eerste strooiactie toch regen gevallen? Of valt er na een eerste sneeuwbui opnieuw sneeuw, dan moet je de hoeveelheid zout op de weg in de gaten houden en mogelijk nog een keer strooien.


Indien er een GMS aanwezig is in je regio, kun je de zoutwaarden op het wegdek aflezen uit die data. Beschikt je gemeente nog niet over wegdeksensoren? Weet dan dat er sinds kort ook IoT sensoren beschikbaar zijn. De nieuwe IoT sensoren beschikken over een batterij en kunnen dus zonder stroomvoorziening functioneren. Ook hoeft er niet meer in het wegdek gefreesd te worden voor bekabeling, dus het plaatsen gaat een stuk sneller. Het voordeel van een goed meetsysteem is dat het jou vele strooiacties kan besparen en je meer grip krijgt op gladheidsbestrijding.

 

Leer van de praktijkvoorbeelden

Wat kun je als gladheidcoördinator leren van de gladheidsbestrijding van vorige winter?
We zetten drie praktijkvoorbeelden en het daaropvolgende strooibeleid van provincies en gemeenten voor je op een rij. Wie weet krijg jij dit gladheidseizoen met soortgelijke situaties te maken.

 

Download praktijkvoorbeelden

Foto: Adobe Stock / Twixx