Bevrijdingsdag staat voor de deur, en eindelijk kunnen dit jaar massaal festivals georganiseerd worden. Naast alle leuke festivals en feesten lijkt het weer dit jaar ook mee te werken. Vooral in het westen en noorden van het land schijnt de zon flink dit jaar. Maar in het binnenland moet men ook rekening houden met een enkele bui. 

Veel zon in de kustprovincies 

De temperatuur stijgt tijdens Bevrijdingsdag dit jaar naar 16 of 17 graden in de noordelijke provincies tot 18 of 19 graden in het binnenland. Lokaal zou het in Limburg zelfs 20 graden kunnen worden bij relatief weinig wind uit westelijke richtingen. Kortom perfecte temperaturen voor buitenactiviteiten en festivals. Daarbij schijnt de zon ook nog eens uitbundige in de kustprovincies, dus biedt je publiek mogelijkheden om zich te beschermen tegen de felle zon. In het binnenland ontstaan in de loop van de ochtend enkele stapelwolken. 

klsdBevrijdingsfestival Overijssel in Zwolle, het grootste bevrijdingsfestival van het land (foto: Jeroen Elferink-Ruijsch)

Kans op een bui

Deze stapelwolken zullen uitgroeien tot enkele buien in het binnenland. Gelukkig zijn de buien vooral plaatselijk en vaak kortdurend, het grootste deel van de dag is het gewoon droog. Voor de zekerheid kan het handig zijn om wat poncho's paraat te hebben, zeker in het oosten of zuidoosten van het land is dat geen overbodige luxe. Vanaf de tweede middaghelft neemt de kans op een bui weer af en breekt ook in het binnenland geregeld de zon goed door. De avond verloopt overal droog met veel zon tot zonsondergang. Extreem weer zoals onweer, veel neerslag en windstoten worden er niet verwacht. 

Bevrijdingsdag in andere jaren...

Dit jaar pakt Bevrijdingsdag eigenlijk heel normaal uit voor begin mei. Maar dat kan ook heel anders zijn. In 2012 bijvoorbeeld was het kil met maxima rond 10 graden. Het was bewolkt en er viel geregeld regen. Het defilé was dan ook een troosteloze aangelegenheid. Het kan ook nog kouder. Ook het afgelopen decennium kwam in De Bilt op 5 mei de temperatuur niet boven de 10 graden. In een verder verleden spant 1979 echter de kroon. Toen werd het slechts 7,2 graden. Natuurlijk kan het ook heel anders. Meerdere malen werd het zomers warm. Tropisch werd het nog nooit op 5 mei op het KNMI hoofdstation. In het recente verleden werd het in 2018 op veel plaatsen ruim 20 graden met veel ruimte voor de zon.

Aangename temperaturen dus, maar met de felle zon en de hoge zonkracht in mei is het wel goed om voor schaduwplekken te zorgen en mensen zich goed te laten beschermen tegen de zon door middel van zonnebrandcrème. 

Het belang van weerbewaking

Dit jaar is er qua weer weinig aan de hand op Bevrijdingsdag, maar zwaar onweer hoort in mei ook tot de mogelijkheden. Wil je meer leren over het nut van weerbewaking voor jou als organisator van een evenement. Schrijf je dan nu in voor onze webinar op 24 mei. Daarin leggen we je uit hoe je ongemakken en schade door weer tot het minimum kan beperken. 

Inschrijven webinar