Met het aanbreken van de laatste herfstmaand kunnen we vooruit kijken naar kortere dagen en koudere nachten. Blijft het een maand met zachte nachten of moeten we ons voorbereiden op koude nachten met gladde wegen?

Het weer wordt de komende tijd bepaald door een hogedrukgebied, dat boven de Golf van Biskaje ligt. Hierdoor krijgen we aanvankelijk rustig weer met weinig wind en veel droge periodes. Doordat de nachten lang zijn kan er ’s nachts geregeld nevel of mist ontstaan. Gladheid lijkt hierbij nog uit te blijven, doordat we met relatief zachte lucht te maken hebben. De middagtemperatuur ligt rond 13 graden en ’s nachts blijft het enkele graden boven het vriespunt. Enkel in een nacht met voldoende opklaringen en zonder mist kunnen we lichte vorst verwachten.

Verandering in tweede helft van november

In de tweede helft van november lijkt een kleine verandering van het weerbeeld zich in te zetten. Hogedruk verplaatst verder naar het noorden en komt in de laatste berekeningen in de buurt van Groot-Brittannië te liggen. Als dit gebeurt zullen storingen en depressies grotendeels wegblijven van Nederland met weinig neerslag als gevolg.

De temperatuur kan in deze situatie van dag tot dag erg variëren afhankelijk van waar de wind vandaan komt. Komt deze uit het noorden of het oosten dan zal het aanzienlijk verder afkoelen dan bij een zuiden- of zuidwestenwind. Toch ligt op uitgebreide schaal vorst niet direct voor de hand. De lucht boven Scandinavië en Oost-Europa is vooralsnog relatief zacht en voor flinke vorst zal het eerst op deze plaatsen moeten afkoelen.

Conclusie: gladheid blijft beperkt in november

Zoals het er nu naar uit ziet zal het nog niet zo vaak glad worden in november. Gladheid kan wel af en toe optreden in enkele koude nachten met voldoende vocht. In de komende week kunnen we al een enkele nacht met vorst en vochtige condities verwachten, maar door de aanwezige bodemwarmte zal de gladheid zich beperken tot bruggen en viaducten. Reguliere wegen profiteren nog van de bodemwarmte.

In de tweede helft van november neemt de bodemwarmte af en kunnen in koude nacht met een aantal graden vorst ook de eerste gewone wegen afkoelen tot onder het vriespunt. Belangrijke vraag is dan of de wegen vochtig zijn of droog. 

Ben jij klaar voor het gladheidsseizoen?

Weet jij nog waar je op moet letten om tot de juiste beslissing te komen in het gladheidsseizoen? Doe de zelf-audit en kijk of je kennis over gladheid nog voldoende op peil is. 

Toets je kennis

Foto: Joost Mooij