3 tips om gladheid te bestrijden bij sneeuw

di 28 februari 2023

3 minutes read
Strooiwagen in de sneeuw

Een sneeuwschuiver in actie.

Preventief zout strooien, kan dé oplossing zijn om wegen sneeuwvrij te houden.

Rijden op gladde wegen door sneeuwval is voor niemand een pretje. Gladheid proberen we daarom zoveel mogelijk vooraf te bestrijden. Het voorkomt vertragingen en ergernissen in het verkeer, maar bovenal ongelukken. Zodra in Nederland een paar sneeuwvlokken vallen en de wegen langzaamaan wit kleuren, kan dit al gevaarlijke situaties opleveren. Preventief zout strooien, kan dé oplossing zijn om wegen sneeuwvrij te houden. Maar wanneer kies je voor zout strooien bij sneeuw en wanneer niet? En wat kun je nog meer doen om gladheid te bestrijden? Met onze 3 tips ben je als gladheidsbestrijder goed voorbereid!

Wellicht werkt jouw organisatie al samen met een weerbureau. De data en inzichten vanuit het weerbureau geven nauwkeurige informatie over gladheidsbestrijding. Zo weet je precies wanneer het gaat sneeuwen en wanneer alertheid geboden is.

Tip 1: Preventief zout strooien bij verwachte sneeuwval

Gladheidsbestrijders door heel Nederland staan samen paraat om de wegen sneeuwvrij te houden. Preventief zout strooien op sneeuw draagt bij aan veiliger verkeer. Deelnemers aan het verkeer kunnen, mede door jouw inzet, heelhuids thuiskomen. Het is lang niet altijd nodig om preventief zout te strooien voor sneeuwval. Dit ligt vooral aan het type sneeuw. Natte sneeuw bijvoorbeeld valt over het algemeen bij temperaturen iets boven nul. Vaak ligt de wegdektemperatuur in dat geval nog iets hoger. Daardoor smelt natte sneeuw op een ‘warme’ weg direct weg. Alleen als natte sneeuw intensief is, kan het toch voor gladheid zorgen omdat de aanwas meer is dan de hoeveelheid sneeuw die smelt.

Plaksneeuw daarentegen plakt aan het wegdek vast en zorgt daarmee voor gladheid. Bij dit type sneeuw is het altijd noodzakelijk preventief zout te strooien. Zorg ervoor dat je nooit verrast wordt door plotselinge sneeuwval en houd de informatie vanuit het weerbureau goed in de gaten. Twijfel je? Neem dan zelf contact op met een meteoroloog van het weerbureau voor advies.

gladheid_willybonninknavesNatte sneeuw op de weg.

Tip 2: Controleer of het zout is ingereden

Ondanks dat we burgers afraden de weg op te gaan bij fikse sneeuwval of ijzel, heb je eerst wel voldoende verkeer op de weg nodig om het zout het wegdek in te rijden. Auto’s verdelen het zout over de weg. Daarnaast is het vocht nodig van vallende sneeuw. Alleen dan kan gestrooid zout op het wegdek zijn werk doen. Daarom strooi je zout het liefst voor zowel de ochtend- als avondspits. 

Zout heeft een vriespuntverlagend effect, wat betekent dat het wegdek pas bevriest bij (wegdek)temperaturen die ruim onder nul liggen. Maar hoe weet je of het zout is ingereden? Dit kun je zien in het gladheidmeldsysteem (GMS), de geleiding schiet dan omhoog. Op verschillende plekken in het wegdek zijn binnen de meeste gemeenten sensoren geplaatst die de geleiding van het zout meten. Deze sensoren liggen op de meest risicovolle plekken in de gemeente. Als de zoutwaarden op deze plekken goed zijn, dan is het binnen de rest van de gemeente ook goed. Rij vooral ook zelf een ronde door de gemeente. Kijk hoe het wegdek erbij ligt. Houd de omgeving en de wegen scherp in de gaten.

Tip 3: Houd wegen sneeuwvrij met de juiste hoeveelheid zout

Er zijn richtlijnen opgesteld voor een gebruikelijke hoeveelheid strooizout. De hoeveelheid hangt af van de weerssituatie. Valt er sneeuw? Dan is het advies zo’n 14 gram per m2 zout op het wegdek te strooien. Merk je bij hevige sneeuwval dat het zout verdund wordt en zijn werking verliest? Dan is het tijd om opnieuw te strooien. Ligt er inmiddels al een laag van meer dan 2 cm sneeuw op het wegdek? Ga dan eerst sneeuw schuiven en strooi vervolgens opnieuw.

Bonustip: zo voorkom je plakkaten bij plaksneeuw

De sneeuw die valt rondom het vriespunt veroorzaakt vaak plakkaten op de weg. Meestal vormen plakkaten zich op wegen waar geen tot weinig verkeer rijdt en de sneeuw een beetje is gesmolten en in de nacht vastvriest. Het is lastig om deze plakkaten weg te krijgen. Gebruik eerst een schuiver en daarna een borstel en ga dan aan de slag met zout strooien.

Webinar Gladheid in Europa

Op 23 maart 2023 organiseren we weer een live webinar, en kijken daarbij over de grenzen. Want hoe werken gladheidsbestrijders elders in Europa eigenlijk? En met welke geografische en meteorologische uitdagingen hebben zij te maken? We nemen je mee op reis en vragen ons af: wat kunnen we van onze collega's in het buitenland leren?

Meld aan voor webinar

Blijf op de hoogte;
wij brengen jou naar het beslispunt

Meld je aan voor betrouwbare informatieoplossingen en sluit je aan bij 4.500+
maritiem-, verkeers-, ov- en metocean-professionals die op ons vertrouwen.